Mi mennyi 2022

Mi mennyi 2022 – összesítettük mi mennyi 2022-ben, több változás lépet életbe 2022 Január 1-től! Mutatjuk:

Mi mennyi 2022 – összesítettük, több változás lépet életbe 2022 Január 1-től! Mutatjuk:

Mi mennyi 2022

Minimálbér 2022 – változik a fizetés összeg is 2022 Januártól!

Így adózunk 2022-ben

 • 2022. január 1-től újabb 4 százalékponttal csökken a munka közterhe.
 • A szocho adó 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.
 • Megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.
 • Csökken továbbá a kifizető által teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke is 2022. január 1-től az addigi 15,5-ről 13 százalékra.
 • Mérséklődik a kisvállalati adó 11-ről 10 százalékra.
 • A koronavírus-járvánnyal érintett szektorokban dolgozókra vonatkozó bértámogatási szabályok 2022. december 31-ig élnek.

2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos szja-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Mostantól fél évig ketyeg a lakossági kamatstop

Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt néhány nappal lakossági kamatstoppal ajándékozta meg a hiteles lakosságot (és dobott egyúttal virgácsot a bankoknak). Az intézkedés lényege röviden, hogy a kormány az október végi szinten rögzíti a jelzálogalapú hitelek kamatait.

Az intézkedés január elején lép hatályba, és június végéig, azaz a járványügyi veszélyhelyzet végéig tart. Mindez azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lehet a korábbiaknál.

Az Index belső, házi számításai szerint Orbán Viktor bejelentése a lakossági jelzáloghitelek rögzítéséről körülbelül félmillió szerződést érinthet, és átlagosan havi tízezer forintos könnyítéssel járhat januártól. (Bár, tesszük hozzá gyorsan, a pontos részletek ismeretének hiányában ezek egyelőre óvatos becslések.)

Az Index úgy tudja, hogy a lakossági kamatstoppal járó veszteségeket a bankoknak kell viselniük, aminek a pénzintézetek értelemszerűen kicsit sem örülnek.

Jön a patikaszigor

2022. január 1-jétől vége az online gyógyszerrendelés eddig ismert formájának. Beleértve a vény nélküli gyógyszerek internetes rendelését is. Az új törvénymódosítás értelmében a futárok mostantól nem vihetik ki az interneten megrendelt gyógyszereket, ezeket mától egyedül a gyógyszerészek vagy a patikában dolgozó szakasszisztensek szállíthatják házhoz.

Újabb utakért fizethetünk

Boldog új évet kívánnak nekünk a 2022. január 1-jétől érvényes, megemelt e-matrica díjak és pótdíjak és a legújabb fizetős útszakaszok. (Itt alapvetően inflációkövető közel 5 százalékos emeléssel kell számolni).

Ami a jövő év elejétől mind fizetőssé válik:

 • az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza;
 • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes);
 • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza;
 • valamint az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.
 • Mostantól cafeteria lehet a céges e-bike

  Változnak az idők, és alig pár év alatt arról, hogy cafeteria, az embernek már nem automatikusan például a legtöbbször csak Csekk Dezsőnéként emlegetett Cheque Déjeuner étkezési utalvány jut az eszébe. És a sok finomság, amit vett belőle. Hanem hamarosan az ebéd vagy az uzsonna ledolgozásának egy igencsak hatékony módszere.

  Cikkünk hamarosan frissül a  Tolna Megyei Kormányhivatal cikkével!

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!