Rezsi árak 2022 rezsicsökkentés

Rezsi árak 2022 – rezsicsökkentés törvény

Rezsi árak 2022 – rezsicsökkentés törvény

Rezsi árak 2022

Rezsi árak 2022  – Miközben a rezsicsökkentés miatt a magyar lakosság nem direktben: fogyasztóként, hanem közvetve: adófizetőként fizeti ki a jelentős mértékben drágult energia árát, a régióban sokkal mélyebbre kell nyúlniuk a fogyasztóknak a zsebükbe 2022 januártól.

A visegrádi térségben a legmeredekebb energiaár-emelkedést a lengyel fogyasztók kénytelenek elszenvedni, becslések szerint a villanyszámlák átlagosan 24, a gázszámlák 54 százalékkal növekednek január 1-től – derül ki a G7 régiós körképéből.

Szlovákiában több összetevőből áll össze a gáz ára, a Paraméter hírportál becslése szerint összességében a gázszolgáltatás díja 24 százalékkal nő. A lakossági elektromos energia ára is növekszik januártól, egy átlagos háztartás a villanyszámla 15 százalékos emelkedésére számíthat. Ez összegszerűen havonta három-négy eurós többlet a legtöbb család számára a tavalyi rezsi árakhoz képest.

Csehországban a harmadik legnagyobb, 800 ezer fogyasztót kiszolgáló PRE már szeptemberben megemelte az áram árát, aminek következtében egy átlagos prágai háztartás villanyszámlája hét százalékkal emelkedett. A cég példáját kisebb szolgáltatók is követték, míg a legnagyobb szereplő, a ČEZ  januártól harmadával növeli a legtöbb fogyasztó villanyszámláját. A gázárakat tekintve akár az eddigi árak kétharmadára rúgó emelkedéssel szembesülhetnek a ČEZ ügyfelei.

Nagyvonalú koldusok

Romániában a parlament október végén az energiahordozók árának öt hónapos befagyasztása mellett döntött, és március végéig az áram és a gáz áfakulcsait öt százalékra csökkentette. Eközben több városban megduplázódott a távfűtés ára.

Magyarországról nézve egészen meghökkentőnek tűnhetnek a lakossági energiapiacot érintő árváltozások és kihívások a szomszédos országokban 2022 -től. A változatlan magyar áram- és gázárak azonban nem jelentik azt, hogy hazánk mentesülne a világpiaci folyamatoktól: a növekvő energiaárak mellett alacsonyan tartott háztartási díjtételek végső soron az állami vagy magánkézben lévő szolgáltatókat terhelik majd, ami az előbbiek esetében azzal járhat, hogy a költségvetésnek – vagyis minden adófizetőnek – kell kisegítenie őket.

Rezsi árak 2022 – rezsicsökkentés törvény

A rezsi azon kiadások közé tartozik, amelyekkel nehéz spórolni. Persze oda lehet figyelni arra, hogy mindig lekapcsoljuk a villanyt, ésszel fűtsünk és ne pocsékoljuk a vizet, de a számlák „könyörtelenül” megérkeznek minden hónapban. Nem véletlen, hogy a kormány egyik legismertebb kampányeszköze is a rezsi csökkentése volt.

A Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy nagyjából ugyan annyit fizetnek rezsire a fiatalok, az idősek, a budapestiek, a kistelepülésen élők, a diplomások vagy az általános iskolát végzettek. Ez már csak azért is érdekes, mert egészen más kiegyenlíteni ezeket a számlákat egy olyan családban, ahol például két – a Központi Statisztikai Hivatal által átlagosnak tekintett – kereső 260-260 ezer forintot visz haza, mint egy egyszemélyes nyugdíjas háztartásban, ahol alig 140 ezer forint a havi bevétel.

A kutatás szerint a magyarok 39 százaléka 40-60 ezer, 33 százaléka pedig 20-40 ezer forint közötti rezsit fizet. Ebben minden benne van a gáz, az áram, a víz, a közös költség, a telefon, az internet, vagy éppen a kéményseprés díjával együtt. Azok aránya, akik kevesebbet fizetnek 20 ezer forintnál elenyésző: mindössze 6 százalék. Az emberek 22 százalékának pedig havi 60 ezer forintnál is többe kerül a lakás fenntartása.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!