Változik a nyugdíjtörvény! Hatalmas változás jön minden nyugdíjas életében!

Hatalmas változás jön minden nyugdíjas életében! – A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, hogy a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít. A javaslat indoklásában kiemelték: az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Kitértek arra is, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.


Hatalmas változás jön minden nyugdíjas életében!

A javaslat előzménye lehet, hogy egy transznemű, Elvira nevű magyar nő pert nyert, amit azért indított, mert nem vehette igénybe a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget. A férfiként született Elvirát 2013 óta hivatalos iratai szerint is nőként tartják számon, azonban 2021-ben kiderült, hogy a nyugdíjfolyósító még mindig férfiként kezeli.Így a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazásra sem jogosult, ezt határozatban is közölték vele.

A transznemű nő ezt a határozatot megtámadta. A kormányhivatal azzal érvelt a perben, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíjazás a nőket a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért kompenzálja, azonban ez nem volt magyarázat arra, hogy a gyermektelen és egyedülálló nőknek miért jár a kedvezmény. Kapcsolódó témák: itt300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Vélemény, hozzászólás?