Áfa visszatérítés 2022

Áfa visszatérítés 2022

Áfa visszatérítés 2022 – A CSOK egy több elemből álló támogatási rendszer, amelynek új lakások esetén része az úgynevezett áfa-visszatérítés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha új lakóingatlant építetek vagy vásároltok a CSOK keretében, akkor visszaigényelhetitek az áfa összegét.

Az áfa-visszatérítés feltételei a következők:

  • A számlá(k)nak a nevetekre kell, hogy szóljanak.
  • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az

egyszerű bejelentéshez kötött építés bejelentésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal kell rendelkeznetek és maximum 150 négyzetméteres lakás vagy 300 négyzetméteres hasznos alapterületű egyakásos lakóingatlan – családi ház – jöhet szóba. Az építkezés költségei vagy az építkezésnek helyet adó telek vételárára vonatkozó a kedvezmény.

  • Új lakás vásárlása esetén szintén maximum 150 négyzetméter lehet a maximális alapterület, családi háznál pedig 300 négyzetméter a határ és utóbbinál az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételár megfizetéséhez kérhető az áfa-visszatérítés.

Mivel a lakásépítési áfára vonatkozó szabályok változtak, ezért a következőkre kell még figyelni:

  • Ha 27 százalékos áfa volt érvényben az aktuális időpontban: 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhetitek vissza az áfát.
  • Amennyiben az 5 százalékos áfa időszaka vonatkozik rátok, akkor a  2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig kérhetitek vissza.

FONTOS!

A 27 százalékos ÁFA-visszaigénylést önállóan is  igénybe lehet venni,  vagy akár a CSOK-kal együtt, azzal egyidejűleg is igénybe veheti. Az  5 százalékos ÁFA-visszaigénylésére ugyanakkor csak a CSOK-kal együtt, azzal egyidejűleg lehet igénybe venni.

Bővítés, korszerűsítés esetén akkor van mód az anyag és szolgáltatás költségek 27%-os ÁFA-tartalmának visszaigénylésére, ha

  • magánszemélyként tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő ingatlanon végzed vagy végezteted a munkákat,
  • a számlák a ti nevetekre szólnak, és
  • korszerűsítés során a jogszabály által előzetesen elfogadhatónak minősített  munkálatokat végeztek, illetve
  • bővítés esetén az ingatlan legalább egy 8 nm-es lakószobával bővül.
300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

One comment

Vélemény, hozzászólás?