Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022

napifriss.hu
napifriss.hu
május 29, 2022

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022
1. Babaváró hitel

Házasok vagytok, és a közeljövőben szeretnétek gyermeket is vállalni? Vegyétek igénybe a babaváró hitelt, ami szabad felhasználásra, legfeljebb 10 millió forint összegig, maximum 20 éves futamidőre igényelhető. Ez egy rendkívül kedvező, kamatmentes hitel, ami az is marad, ha 5 éven belül gyermek érkezik a családba. Amiért pedig igazán érdemes elgondolkodni rajta: a második gyerkőc érkezése után a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyerek után a fennálló teljes tartozásotokat elengedik.

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022


2. Hétüléses autó állami támogatással

Ahogy bővül a család, egyre kisebb a hely az autóban? Ha már háromnál több gyermeketek van, vagy épp most érkezik a harmadik, ideje egy nagyobb, hétüléses autóra váltani – akár 2,5 millió forintnyi állami támogatással (de legfeljebb a bruttó vételár 50%-át igényelhetitek).

A kérelem benyújtására 2022. december 31-ig van lehetőségetek, az adásvételi szerződést pedig legfeljebb 6 hónapon belül kell megkötnötök, a támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követően. A Kincstár a szerzési támogatás összegét közvetlenül az autókereskedőnek fogja utalni, az adásvételi szerződés Kincstárhoz való beérkezését követő 15 napon belül. Ha egyedül neveled a gyerekeidet, akkor is igényelheted a Magyar Államkincstárnál vagy a Kormányablaknál. Ezek után nem lehet akadálya a hétvégi kirándulásnak, amihez már a nagyszülők is csatlakozhatnak!3. Lakásfelújítási támogatás 2022

Ha felújításon töröd a fejed, és legalább egy, 26 év alatti gyermeket neveltek, akkor most csapj le erre a lehetőségre, hiszen 2021. január 1-től 2022. december 31-ig a lakásfelújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam utólag visszatéríti. Jó tudni: csak a jogszabályban előre meghatározott felújítási munkák esetén elérhető, és az igényelt összegnek 50-50 százalékban kell tartalmaznia az anyagköltséget és a munkadíjat, amit számlával kell igazolnod.

Ezt a vissza nem térítendő támogatást a munkálatok végeztével igényelheted. A 2021. január 1-jét követően kiállított 0 százalékos vagy 27 százalékos ÁFA-tartalmú felújításhoz kapcsolódó számlákat fogadja el a Kincstár, amiket az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb a program végéig kell benyújtanod. A támogatást a Magyar Államkincstártól kell igényelned: elektronikusan, postai úton vagy személyesen a Kormányablaknál.


4. Lakásfelújítási hitel állami támogatással

Ha szeretnéd kihasználni a lakásfelújítási támogatást, de nincs elegendő megtakarításod a munkálatok fedezésére, akkor jó megoldás lehet az államilag támogatott lakásfelújítási hitel is. Ennek a kamata csak 3%, a THM (kamattámogatással): 3,2%, és 2–6 millió forint közötti összeget kaphatsz, 5–10 év közötti futamidővel. Ha a hiteltartozásodat szeretnéd csökkenteni a lakásfelújítási támogatás utólagos összegével, akkor ezt a megoldást választva ez a támogatási összeg beérkezésekor automatikusan megtörténik. További előnye, hogy folyósítási és értékbecslési díjjal sem kell kalkulálnod, viszont számolj a közjegyzői okiratba foglalás költségével.


5. Jelzáloghitel elengedés

Van egy jó hírünk, ha jelzáloghitelben és gyermekvállalásban is gondolkozol – vagy legalább az egyik feltétel már adott. Az állam támogatást nyújt a lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentésére. Ha megszületik a második gyerkőc, a fennálló jelzáloghitel-tartozásból 1 millió forintot, a harmadik gyerek után pedig további 4 millió forintot engednek el. Ezt követően, ha még nagyobb családra vágytok, akkor minden gyermek után további 1 millió forint elengedésére számíthattok. Egyszerre akár több lakáscélú jelzáloghitel-szerződéssel összefüggésben is igényelheted ezt a támogatást. A támogatáshoz a kormányhivatalt kell felkeresned.6. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Az utóbbi években népszerű CSOK összes formáját ismered? Azt is tudtad, hogy 2021-től új szabályokkal bővült ez a támogatási forma? Így akár a babatervezés fázisában vagy, akár úgy olvasod ezt a cikket, hogy már szaladgálnak körülötted a gyerekek, mind a két esetben remek ajánlattal kecsegtet ez a kedvezmény, legyen szó vásárlásról, építkezésről vagy bővítésről.

Sőt, a 600 ezer forint és 10 millió forint közötti támogatási összeget akkor is igényelhetitek meglévő gyerek esetén, ha élettársi kapcsolatban éltek, hiszen csak abban az esetben követelmény a házastársi kapcsolat, ha már az első vállalt gyermek előtt veszitek igénybe a támogatást (illetve ilyen esetben az egyik szülőnek 40 év alattinak kell lennie).
Kalkuláld ki CSOK kalkulátorunk segítségével, mennyi CSOK támogatásra lehetsz jogosult!

Az idei, 2022-es évtől ráadásul a CSOK rengeteg újítást hozott, ami sokaknak hasznos lehet:

  • már azok a nyugdíjasok is igénybe vehetik a támogatást, akik örökbefogadott vagy vér szerinti gyerekeiket saját háztartásukban nevelik, és nyugdíj mellett dolgoznak is
  • akkor is örülhetsz, ha tetőteret szeretnél beépíteni: idéntől már nem előírás a két új, önálló társasházi, külön tulajdonú lakás létrehozása, hanem új lakásnak számít az önállóan létrejött egy lakás is. Ráadásul a bekerülési költségek kiegészültek a lépcső költségeivel.

Kezdődhet az átalakítás?

7. CSOK miatti illetékmentesség

Tudtad, hogy ha lakásvásárlási célra veszel fel CSOK-ot, akkor nem kell megfizetned a vagyonszerzési illetéket, ami az ingatlan vételárának 4%-a? Fontos, hogy ez csak azokban az esetekben valósulhat meg, ha az adásvételi szerződésen 2021. január 1-je utáni dátum szerepel.

8. CSOK mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel

Ha Családi Otthonteremtési Kedvezményt igényeltek, 2 vagy több gyerek esetén, a gyakran „CSOK hitelként” emlegetett kamattámogatott lakáshitelt is felvehetitek. Ez egy olyan jelzáloghitel, amit építésre, használt vagy új lakás vásárlására használhatjátok, bővítésre vagy felújításra azonban nem. Ha ezt választjátok, akkor fix 3%-os kamattal kell számolnotok, és 5–25 éves futamidővel igényelhetitek.


9. Falusi CSOK

A falusi CSOK remek lehetőséget kínál, ha távolabb menekülnél a városi nyüzsgéstől, és szeretnéd, hogy a gyerekeid a természet közelségét élvezve cseperedjenek fel. Ezzel a támogatással tanyákon és bizonyos kistelepüléseken vásárolhattok lakást vagy házat, sőt, a jogszabályban meghatározott felújítási és korszerűsítési tevékenységekhez is kaphattok vissza nem térítendő támogatást.

Az összege megegyezik az újépítésű ingatlanok után igényelhető támogatás összegével: 600 ezer forint 1 gyerek, 2,6 millió forint 2 gyerek, és 10 millió forint 3 gyerek esetén. Akkor, ha egy korábban már CSOK-kal vásárolt ingatlant szeretnél korszerűsíteni, bővíteni (vagy egyszerre mind a kettőt), akkor az összegnek csak a felét igényelheted. Figyelj arra is, hogy az összegnek csak fele fordítható az ingatlan vásárlására, a fennmaradó részt korszerűsítésre vagy bővítésre kell költened.10. ÁFA-visszatérítési támogatás CSOK mellé

Már profik vagytok CSOK-témában, és minden ismerős tőletek kér tanácsot? Érdemes kihasználnotok a CSOK mellé igényelhető ÁFA-visszatérítési támogatást is – építésre és vásárlásra egyaránt. Két esetben vehetitek igénybe:

  1. ha a lakásotok legfeljebb 150 m2 alapterületű
  2. olyan, legfeljebb 300 m2 alapterületű egylakásos lakóépület építése esetén, ahol a bekerülési költség megfizetéséhez vagy vásárlás esetén a telekárat is tartalmazó vételárhoz járul hozzá.

Ennél a támogatásnál a számlák 5%-os ÁFA-tartalmát tudjátok visszaigényelni, a 2021. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számlák alapján.

+1. ÁFA-visszatérítés támogatás CSOK nélkül

Ha nincs gyermeked, akkor is igényelhetsz adóvisszatérítési támogatást építkezés esetén a bekerülési költségekre, ha lakásod legfeljebb 150 m2 alapterületű (vagy a legfeljebb 300 m2 alapterületű egylakásos lakóépület), illetve kérhető az építési telek vételárához utólagosan is. Ha ezt igényled, akkor az összeg megegyezik a 27%-os ÁFA tartalmának az összegével, de maximum 5 millió forintig terjedhet.

Ennél a támogatásnál a 2018. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számlák fogadhatók el. Ha szeretnéd kihasználni a maximálisan igénybe vehető 5 millió forintot, megközelítőleg 18,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell 27% ÁFA-tartalmú számlát benyújtanod.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!
napifriss.hu
Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022
error: Content is protected !!