Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022
1. Babaváró hitel

Házasok vagytok, és a közeljövőben szeretnétek gyermeket is vállalni? Vegyétek igénybe a babaváró hitelt, ami szabad felhasználásra, legfeljebb 10 millió forint összegig, maximum 20 éves futamidőre igényelhető. Ez egy rendkívül kedvező, kamatmentes hitel, ami az is marad, ha 5 éven belül gyermek érkezik a családba. Amiért pedig igazán érdemes elgondolkodni rajta: a második gyerkőc érkezése után a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyerek után a fennálló teljes tartozásotokat elengedik.

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022


2. Hétüléses autó állami támogatással

Ahogy bővül a család, egyre kisebb a hely az autóban? Ha már háromnál több gyermeketek van, vagy épp most érkezik a harmadik, ideje egy nagyobb, hétüléses autóra váltani – akár 2,5 millió forintnyi állami támogatással (de legfeljebb a bruttó vételár 50%-át igényelhetitek).

A kérelem benyújtására 2022. december 31-ig van lehetőségetek, az adásvételi szerződést pedig legfeljebb 6 hónapon belül kell megkötnötök, a támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követően. A Kincstár a szerzési támogatás összegét közvetlenül az autókereskedőnek fogja utalni, az adásvételi szerződés Kincstárhoz való beérkezését követő 15 napon belül. Ha egyedül neveled a gyerekeidet, akkor is igényelheted a Magyar Államkincstárnál vagy a Kormányablaknál. Ezek után nem lehet akadálya a hétvégi kirándulásnak, amihez már a nagyszülők is csatlakozhatnak!3. Lakásfelújítási támogatás 2022

Ha felújításon töröd a fejed, és legalább egy, 26 év alatti gyermeket neveltek, akkor most csapj le erre a lehetőségre, hiszen 2021. január 1-től 2022. december 31-ig a lakásfelújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam utólag visszatéríti. Jó tudni: csak a jogszabályban előre meghatározott felújítási munkák esetén elérhető, és az igényelt összegnek 50-50 százalékban kell tartalmaznia az anyagköltséget és a munkadíjat, amit számlával kell igazolnod.

Ezt a vissza nem térítendő támogatást a munkálatok végeztével igényelheted. A 2021. január 1-jét követően kiállított 0 százalékos vagy 27 százalékos ÁFA-tartalmú felújításhoz kapcsolódó számlákat fogadja el a Kincstár, amiket az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb a program végéig kell benyújtanod. A támogatást a Magyar Államkincstártól kell igényelned: elektronikusan, postai úton vagy személyesen a Kormányablaknál.


4. Lakásfelújítási hitel állami támogatással

Ha szeretnéd kihasználni a lakásfelújítási támogatást, de nincs elegendő megtakarításod a munkálatok fedezésére, akkor jó megoldás lehet az államilag támogatott lakásfelújítási hitel is. Ennek a kamata csak 3%, a THM (kamattámogatással): 3,2%, és 2–6 millió forint közötti összeget kaphatsz, 5–10 év közötti futamidővel. Ha a hiteltartozásodat szeretnéd csökkenteni a lakásfelújítási támogatás utólagos összegével, akkor ezt a megoldást választva ez a támogatási összeg beérkezésekor automatikusan megtörténik. További előnye, hogy folyósítási és értékbecslési díjjal sem kell kalkulálnod, viszont számolj a közjegyzői okiratba foglalás költségével.


5. Jelzáloghitel elengedés

Van egy jó hírünk, ha jelzáloghitelben és gyermekvállalásban is gondolkozol – vagy legalább az egyik feltétel már adott. Az állam támogatást nyújt a lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentésére. Ha megszületik a második gyerkőc, a fennálló jelzáloghitel-tartozásból 1 millió forintot, a harmadik gyerek után pedig további 4 millió forintot engednek el. Ezt követően, ha még nagyobb családra vágytok, akkor minden gyermek után további 1 millió forint elengedésére számíthattok. Egyszerre akár több lakáscélú jelzáloghitel-szerződéssel összefüggésben is igényelheted ezt a támogatást. A támogatáshoz a kormányhivatalt kell felkeresned.6. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Az utóbbi években népszerű CSOK összes formáját ismered? Azt is tudtad, hogy 2021-től új szabályokkal bővült ez a támogatási forma? Így akár a babatervezés fázisában vagy, akár úgy olvasod ezt a cikket, hogy már szaladgálnak körülötted a gyerekek, mind a két esetben remek ajánlattal kecsegtet ez a kedvezmény, legyen szó vásárlásról, építkezésről vagy bővítésről.

Sőt, a 600 ezer forint és 10 millió forint közötti támogatási összeget akkor is igényelhetitek meglévő gyerek esetén, ha élettársi kapcsolatban éltek, hiszen csak abban az esetben követelmény a házastársi kapcsolat, ha már az első vállalt gyermek előtt veszitek igénybe a támogatást (illetve ilyen esetben az egyik szülőnek 40 év alattinak kell lennie).
Kalkuláld ki CSOK kalkulátorunk segítségével, mennyi CSOK támogatásra lehetsz jogosult!

Az idei, 2022-es évtől ráadásul a CSOK rengeteg újítást hozott, ami sokaknak hasznos lehet:

  • már azok a nyugdíjasok is igénybe vehetik a támogatást, akik örökbefogadott vagy vér szerinti gyerekeiket saját háztartásukban nevelik, és nyugdíj mellett dolgoznak is
  • akkor is örülhetsz, ha tetőteret szeretnél beépíteni: idéntől már nem előírás a két új, önálló társasházi, külön tulajdonú lakás létrehozása, hanem új lakásnak számít az önállóan létrejött egy lakás is. Ráadásul a bekerülési költségek kiegészültek a lépcső költségeivel.

Kezdődhet az átalakítás?

7. CSOK miatti illetékmentesség

Tudtad, hogy ha lakásvásárlási célra veszel fel CSOK-ot, akkor nem kell megfizetned a vagyonszerzési illetéket, ami az ingatlan vételárának 4%-a? Fontos, hogy ez csak azokban az esetekben valósulhat meg, ha az adásvételi szerződésen 2021. január 1-je utáni dátum szerepel.

8. CSOK mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel

Ha Családi Otthonteremtési Kedvezményt igényeltek, 2 vagy több gyerek esetén, a gyakran „CSOK hitelként” emlegetett kamattámogatott lakáshitelt is felvehetitek. Ez egy olyan jelzáloghitel, amit építésre, használt vagy új lakás vásárlására használhatjátok, bővítésre vagy felújításra azonban nem. Ha ezt választjátok, akkor fix 3%-os kamattal kell számolnotok, és 5–25 éves futamidővel igényelhetitek.


9. Falusi CSOK

A falusi CSOK remek lehetőséget kínál, ha távolabb menekülnél a városi nyüzsgéstől, és szeretnéd, hogy a gyerekeid a természet közelségét élvezve cseperedjenek fel. Ezzel a támogatással tanyákon és bizonyos kistelepüléseken vásárolhattok lakást vagy házat, sőt, a jogszabályban meghatározott felújítási és korszerűsítési tevékenységekhez is kaphattok vissza nem térítendő támogatást.

Az összege megegyezik az újépítésű ingatlanok után igényelhető támogatás összegével: 600 ezer forint 1 gyerek, 2,6 millió forint 2 gyerek, és 10 millió forint 3 gyerek esetén. Akkor, ha egy korábban már CSOK-kal vásárolt ingatlant szeretnél korszerűsíteni, bővíteni (vagy egyszerre mind a kettőt), akkor az összegnek csak a felét igényelheted. Figyelj arra is, hogy az összegnek csak fele fordítható az ingatlan vásárlására, a fennmaradó részt korszerűsítésre vagy bővítésre kell költened.10. ÁFA-visszatérítési támogatás CSOK mellé

Már profik vagytok CSOK-témában, és minden ismerős tőletek kér tanácsot? Érdemes kihasználnotok a CSOK mellé igényelhető ÁFA-visszatérítési támogatást is – építésre és vásárlásra egyaránt. Két esetben vehetitek igénybe:

  1. ha a lakásotok legfeljebb 150 m2 alapterületű
  2. olyan, legfeljebb 300 m2 alapterületű egylakásos lakóépület építése esetén, ahol a bekerülési költség megfizetéséhez vagy vásárlás esetén a telekárat is tartalmazó vételárhoz járul hozzá.

Ennél a támogatásnál a számlák 5%-os ÁFA-tartalmát tudjátok visszaigényelni, a 2021. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számlák alapján.

+1. ÁFA-visszatérítés támogatás CSOK nélkül

Ha nincs gyermeked, akkor is igényelhetsz adóvisszatérítési támogatást építkezés esetén a bekerülési költségekre, ha lakásod legfeljebb 150 m2 alapterületű (vagy a legfeljebb 300 m2 alapterületű egylakásos lakóépület), illetve kérhető az építési telek vételárához utólagosan is. Ha ezt igényled, akkor az összeg megegyezik a 27%-os ÁFA tartalmának az összegével, de maximum 5 millió forintig terjedhet.

Ennél a támogatásnál a 2018. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számlák fogadhatók el. Ha szeretnéd kihasználni a maximálisan igénybe vehető 5 millió forintot, megközelítőleg 18,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell 27% ÁFA-tartalmú számlát benyújtanod.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Vélemény, hozzászólás?