Pedagógus béremelés bértábla 2022

Pedagógus béremelés, bértábla 2022

napifriss.hu
napifriss.hu
október 13, 2021

Pedagógus béremelés, bértábla 2022

Azonnali béremelést (Pedagógus béremelés bértábla 2022) és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését követelve közös sztrájkbizottságot alakít a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentették be a két szervezet közös sajtótájékoztatóján kedden, a pedagógusok világnapján Budapesten.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedden délelőtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az eseményen bejelentették, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak az oktatás problémáinak megoldása érdekében. A sztrájktárgyalásokat már tavaly márciusban megkezdték, de a pandémia miatt haladékot adtak a kormánynak. A szakszervezetek most ismét lépnek, elsősorban béremelést és tehercsökkentést követelnek.

„2018 óta kongatjuk a vészharangot, hogy ha a pedagógushiány, a rendkívül alacsony bérek és a rendkívül magas munkateher nem változik, akkor nem lesz, aki tanítsa a gyerekeinket. Eddig érdemi változás nem történt, még annak ellenére sem, hogy 2020 márciusában sztrájktárgyalásokba kezdtünk” – mondta a rendkívüli sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Pedagógus béremelés, bértábla 2022 vagy 2023-tól?

Kiemelte, hogy tavaly márciusban a koronavírus-járvány elvitte a fókuszt, ezért a tárgyalásokat felfüggesztették, de most elérkezett az idő, hogy újra lépjenek. Ehhez egyesítették a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottságát, mert közösen több esélyük van.

Az ügy fontos és halaszthatatlan, muszáj valami eredményt kicsikarni a kormányból. Az oktatás valamennyi dolgozója mérhetetlenül fáradt, kiégett

– hangsúlyozta Szabó Zsuzsa.

A PDSZ részéről Nagy Erzsébet országos választmányi tag kiemelte azt a már sokat emlegetett problémát, miszerint a pedagógusok bérét a mai napig a 2014-es minimálbér szerint számítják. Rámutatott, hogy bár a kormány a múlt héten beígért valamiféle béremelést, annak pontos részletei még nem ismertek.

Sürgős tárgyalási folyamatot kezdeményezünk, méghozzá sztrájkbizottságban, mert így a kormány nem tud kitérni, ebben az esetben köteles egyeztetni. Célunk, hogy a béremelés konkrét és látható legyen

– emelte ki Nagy Erzsébet.

A sajtótájékoztatón a négy sztrájkkövetelést is ismertették.

  1. A pedagógus-illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen.
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege, a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával 2021. szeptember 1-jétől emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel és oktatással töltött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb 22 óra legyen.
  4. A pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek jelenleg heti 40 órában látják el a feladatokat. Munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek csak beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, felkészüléssel tölthessenek.

A követelésekről Orbán Viktor miniszterelnököt levélben tájékoztatják. A dokumentumot a PSZ és a PDSZ képviselői is aláírták.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: egyetért azzal, hogy alacsonyak a pedagógusbérek, a hosszú távú versenyképességhez emelni kell azokat.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!
napifriss.hu
Pedagógus béremelés 2022Pedagógus bértábla 2022
error: Content is protected !!