Adóvisszatérítés 2022

Adóvisszatérítés családoknak gyermekek után 2022 – Kalkulátor

Adóvisszatérítés családoknak gyermekek után 2022 – Kalkulátor

Adóvisszatérítés Kalkulátor 2022 >>>

A 2022-ben esedékes 2021. évi személyi jövedelemadó-visszatérítés legfontosabb részletei szerintünk:

 1. Kizárólag az 5,5%-os 2021. évi GDP-növekedés elérése esetén lép életbe az adóvisszatérítés.
 2. Csak a gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe, ha két kereső van a családban, akkor mindketten.
 3. A 2021-es év során befizetett személyi jövedelemadó járhat vissza az érintetteknek.
 4. 1,1 millió családról van szó, ami egyúttal 1,5 millió keresőt jelent.
 5. Várhatóan 2022 januárjában-februárjában fizeti ki ezt a költségvetés, egyszeri pénzügyi támogatás, jövedelemtranszfer formájában. „Egész egyszerűen adjuk vissza” – jelezte Orbán Viktor szerdán, amivel arra utalt, hogy egyszerű lesz a kifizetése. (Érdekes kérdés lesz, hogy jövő január-február során hogyan fogja tudni már kifizetni az állam ezeket az összegeket, amikor a 2021-es GDP-növekedés előzetes értékét – amihez köti a kormány az intézkedés életbe lépését – a KSH február közepén közli. Azt is érdekes lesz látni, hogy a NAV-nál már rendelkezésre állnak-e ebben az időszakban az idei évi adóbevallások, amikor azt eredetileg minden évben május 20-ig kell jóváhagyni.)
 6. Minden, gyereket nevelő és szja-t fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés, a dolgozó jövedelmi helyzetétől függetlenül.
 7. A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat.
 8. Két kereső esetén ez akár maximum egy családban 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet.
 9. Értelmezésünk szerint az érintettek a ténylegesen befizetett 2021. évi adójukat kapják vissza (amit csökkent például a családi adókedvezmény). Vagyis ha már valaki például az szja-ból visszakapja a két gyerek után járó havi 40 ezer forintot, akkor ezt már feltehetően nem fogja visszakapni jövőre. Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón egyértelművé is tette: az érintettek csak azt kapják vissza, amit befizettek az államnak szja formájában. Cikkünk korábbi verziójában tévesen feltételeztük, hogy az elméletben fizetendő éves szja-jukat kapják vissza a dolgozók.
 10. A költségvetésnek ez 550-580 milliárd forintos bevételkiengedést jelent.
 11. 1,5 millió keresővel számolva így fejenként 400 ezer forintban részesülhetnek az szja szerint adózó dolgozók.
 12. A várható magasabb GDP-növekedésből lesz minderre keret 2022-ben, mert minden, az eredetileg tervezettnél 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben.

Adó visszatérítés 2022

A gyermekeket nevelő szülő fogalma alatt a hatályos jog szerint minden olyan szülőt kell érteni, akinek a szülői felügyeleti jogát nem vonták meg, illetve a gyermekek védelméről szóló törvény és a köznevelési törvény sem tesz különbséget gondozó szülő és külön élő szülő között – ezt már Kalmár László György, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnökségi tagja, a szervezet egyik alapítója mondja, és egy általa írt alkotmányjogi panaszra adott alkotmánybírósági határozatra hivatkozik, amelyben az áll, hogy

a szülői státuszt nem szünteti meg a szülők életközösségének a megszűnése:

„Alkotmányjogi értelemben a gyermek és a külön élő szülő kapcsolata is – a konkrét körülményektől függően, mindaddig, amíg a helyzetéből adódó sajátos módon a szülői funkciókat betölti a külön élő szülő – a családi élet fogalma alá esik, és védelemben részesül {vesd össze: BDT2018. 3822., Indokolás [24]; Emberi Jogok Európai Bírósága, Moog kontra Németország (23280/08 és 2334/10), 2016. október 6., 53. bekezdés}.”

Adóvisszatérítés családoknak

Vagyis mindebből egyenesen következik,  adóvisszatérítés 2022, hogy a külön élő szülő is a gyermekét nevelő szülőnek minősül

– hangsúlyozza Kalmár László György, hozzátéve, hogy az adó-visszatérítés anyagi kedvezmény, ami kifejezetten a szülők gyermekneveléssel kapcsolatos költségeit szolgálja enyhíteni, márpedig a külön élő szülőt anyagi szempontból semmivel sem terheli kevesebb kötelezettség, mint a gondozó szülőt: tartásdíjat fizet, ami olykor jóval magasabb lehet, mint amennyit a gondozó szülő tesz hozzá a maga részéről a kiadásokhoz.

Tehát az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület álláspontja szerint az ígért adó-visszatérítés értelemszerűen a külön élő szülőt éppúgy megilleti, mint a gondozó szülőt, sőt azokban az esetekben, amikor a szülők felügyeleti joga közös marad a válást követően is, akkor jogdogmatikai szempontból eleve nincs külön élő státusz, ebben az esetben mindkét szülő gondozónak minősül.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!