web analytics

Nyugdíjkorhatár 2018: muszáj lesz emelni a nyugdíjkorhatárt

napifriss.hu
napifriss.hu
300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Nyugdíjkorhatár 2018: muszáj lesz emelni a nyugdíjkorhatárt  >>>

Nyugdíjkorhatár 2018: muszáj lesz emelni a nyugdíjkorhatárt

Az évszázad közepére kigazdálkodhatatlanná válik az idősek ellátása.

A leggazdagabb országokban legalább 70 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt 2050-ig, mert akkorra a várható élettartam elérheti a 100 évet. A Világgazdasági Fórum szerint elsősorban Japán, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kormányainak kellene lépniük a következő évtizedekben.

Már csak azért is válik egyre sürgetőbbé a korhatárral kapcsolatos intézkedés, mert a 65 év feletti korosztály létszáma meg fog háromszorozódni ebben az időszakban: számítások szerint 2,1 milliárdan lesznek az évszázad közepére.

Ez pedig azt jelenti, hogy öt emberből egy nyugdíjas lesz – idézi a jelentést a BBC. (Magyarországon ennél rosszabbak a kilátások, itt két aktívnak kellene eltartania egy nyugdíjast a nem túl távoli jövőben.)

A britek egyébként már megkezdték a nyugdíjrendszer átalakítását, a korhatárt 65 évről 68 évre emelik 2046-ra.

Az öregedő társadalomnak súlyos pénzügyi vonatkozásai is vannak. Egy szakértő szerint nagyjából akkora, mint amit a klímaváltozás jelent a Föld országainak. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő generációkat nagyon komoly kihívások elé fogja állítani a nyugdíjrendszer finanszírozása.

Arra, hogy az aktív évek keresetének 70 százalékát megkapják a nyugdíjba vonulók, jelenleg 70 billió dollárt kell költenie a világ vezető nyolc gazdaságának (a már említetteken túl Ausztráliát, Kínát, Indiát és Hollandiát sorolja ide a jelentés). Ez az összeg a következő évtizedekben 400 billióra emelkedik – hangzik a dermesztő jóslat.

Egyszerű megoldás pedig nem létezik erre a problémára. Az öngondoskodás, a megtakarítás nélkülözhetetlenné válik, s ebben a kormányoknak segíteniük kell az embereket – mondják a jelentéssel kapcsolatban a szakértők. Egy javaslatuk szerint hasznos lenne, ha mindenki folyamatosan követni tudná, mekkora nyugdíjra számíthat a későbbiekben, hogy legyen ideje felkészülni az idős évekre.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!
napifriss.hu
Nyugdíjkorhatár 2017Nyugdíjkorhatár 2018
error: Content is protected !!