Jó hírt kapnak a meddő párok >>> Jóval több állami támogatást kapnak >>> Részletek itt….

Jó hírt kapnak a meddő párok >>> Jóval több állami támogatást kapnak >>> Részletek itt

Az elmúlt hét évben az állam által finanszírozott meddőségi kezelések több mint egyötöde volt sikeres; a lombikkezelések kiterjesztéséről már megszületett a kormánydöntés, amely ebben a hónapban életbe is léphet – írta a Magyar Hírlap kedden.

Összesen 41 050 művi megtermékenyítési eljárást végeztek közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok. Az összes államilag finanszírozott kezelésből 8895 (21,67 százalék) volt eredményes, ám figyelembe kell venni, hogy a tavaly végzett beavatkozásokból még nem születhetett meg minden gyermek – idézi a lap Rétvári Bencének, a humántárca parlamenti államtitkárának egy képviselői kérdésre adott írásos válaszát.

Az általa közölt adatok szerint 2010-től az elvégzett beavatkozások finanszírozása körülbelül 14,4 milliárd forintot tett ki, amibe nem tartoznak bele a gyógyszertámogatás kiadásai.

A Magyar Hírlap felidézi, hogy a lombikbébi kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei már ebben a hónapban hatályba léphetnek. Ezek része, hogy kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keretet, nőhet a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása, illetve annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, nem lenne felső limit.

A lombikkezelések finanszírozásának támogatási összege gyakorlatilag évek óta változatlan, évente körülbelül kétmilliárd forint. Ehhez hozzáadódik másfél milliárd forintnyi gyógyszertámogatás, ezekből pedig hozzávetőlegesen hat-hétezer meddőségi kezelést tudnak támogatottan elvégezni. Noha 2015 februárjában az akkori egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor bejelentette, hogy duplájára emelik a lombikbébi-kezelésekre szánt összeget, az ügyben azóta sem született végeleges döntés.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a lapnak adott tájékoztatásában kitért arra, hogy Magyarországon jelenleg tíz centrumnak van engedélye meddőségi kezelések végzésére, emellett a kivizsgálás és a művi megtermékenyítés térítésmentes, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott, amennyiben NEAK-szerződéssel rendelkező szolgáltatónál történik. Jelenleg – fűzte hozzá – a NEAK összesen öt, úgynevezett IVF-ciklust (vagyis lombikbébi-eljárást) támogat, amelynek értéke alkalmanként háromszázezer forint.

Térítésmentes lombikbébi kezelés (OEP finanszírozás)

Az úgynevezett lombikbébi eljárások ma Magyarországon – amennyiben a páciens érvényes TAJ kártyával rendelkezik – 5 alkalommal térítésmentesek a szerződéssel rendelkező intézetekben.
A lombikbébi eljárás a nő joga és életében 5 alkalmat vehet tehát igénybe, az ő döntése hogy ezt egy vagy több férjjel (esetleg élettárssal) teszi. Amennyiben az öt eljárást igénybe vette, térítés ellenében elvégeztethet további IVF eljárásokat is.
Az IVF eljárások során alkalmazott gyógyszerek támogatása jelenleg (2011) 75 %-os.

A lombikbébi eljárás során létrejött számfeletti embryok mélyhütése ingyenes de az éves tárolási dij 14 ezer Ft.

Az eljárásokat az OEP finanszirozás 90 naponként teszi lehetővé (az embrivisszaültetés dátumát figyelik!).