web analytics

Emelt összegű családi pótlék + 1 havi minimálbér támogatás családoknak!!!

napifriss.hu
napifriss.hu

Emelt összegű családi pótlék + 1 havi minimálbér támogatás családoknak!!!

100 ezer forint jár még az idén sok családnak, + emelt összegű családi pótlék Januártól!!!

Mutatjuk:

Évről évre emelkedik a sajátos nevelési igényű (SNI) óvodás és iskolás gyermekek száma, ezzel együtt pedig a szülői terhek is. Már egy enyhébb tanulási és viselkedési nehézségekkel küzdő gyermek esetén is a különórákat, utazási költségeket, vizsgálatokat, a fejlesztést segítő étrend-kiegészítőket, gyógyszereket kigazdálkodni sem egyszerű, hát még azt megoldani anyagilag, ha súlyosabb a probléma. Mutatjuk, hogy milyen támogatásokra lehetnek jogosultak az SNI-s gyermekek szülei és hogyan lehet igényelni azokat.

Az SNI-sek egyre emelkedő számát általában azzal magyaráznak, hogy a diagnosztikai eszközök bővültek, javultak, vagy hogy jobban odafigyelnek a gyermekek igényeire. Azonban valószínűleg nem csak ez áll a háttérben, hanem az is, hogy a százéves alapokon nyugvó oktatási rendszer nem kedvez a mai gyerekeknek, és nem tudja jól kezelni a problémásabb tanulókat. Ezen túlmenően a pedagógushiány egyik legsújtottabb területe a gyógypedagógia is: ilyen szakemberekből különösen kevés van.

Milyen támogatást, kedvezményt vehetnek igénybe az SNI-sek?

A fentiekből kitűnhet, hogy az SNI-s gyermekekegyre növekvő száma az oktatási rendszerre és a családokra is egyre több terhet ró. Azt pedig szintén kevéssel kell magyarázni, hogy egy sajátos nevelési igényű gyermek felnevelése, oktatása rengeteg plusz kiadással jár. Ezért fontosak a különböző támogatások, kedvezmények, amelyeket a családok igénybe vehetnek. Azonban úgy tűnik, hogy a szülők kevés információval rendelkeznek arról, mit tudnak, és honnan igényelni. Ezért most összegyűjtöttük, mire lehetnek jogosultak.

Általában inkább szájról szájra terjednek az információk, ki és mit vehet igénybe. Ápolási díj, kedvezményes utazás, emelt összegű családi pótlék, közgyógyellátás, gyes a gyermek 10 éves koráig, stb. A különböző besorolások, gyermekre aggatott kódok alapján sokszor nem csak a szülő, az egészségügyi szakemberek sem tudják kibogozni, mi mire jogosít fel.

Fontos itt kitérni arra, hogy az SNI besorolástól függetlenül a támogatások jó része orvosi igazoláshoz kötött. A BNO-kódok irányadóak lehetnek, de az sem jelent garanciát az egyes támogatások igénylésénél. Sajnos a kódrendszer átláthatatlansága, és az orvosi ítélethez kötés miatt sokan meg sem próbálnak igényelni támogatásokat, pedig a gyermek állapota szerint jogosultak lennének rá.

  • Ingyen tankönyv és fejlesztés, bölcsődei és óvodai étkeztetés (és az iskolai étkeztetés féláron)

Az SNI besorolású gyermekek esetén ezek a kedvezmények biztosan igénybe vehetők, azonban sokszor az intézmény, vagy a közétkeztetést ellátó nem tud róla. A fejlesztést pedig, ha a gyermek olyan iskolában tanul, amely fogadhat SNI-s gyermeket, az intézménynek biztosítania kell. Azonban sokszor a logopédiai, gyógypedagógiai, és különórás fejlesztéseken túl az orvos javasol egyéb fejlesztéseket is, amelyeket az intézmény nem biztos, hogy tud biztosítani. Ezért mindig az adott intézménynél kell érdeklődni, mit biztosítanak. Az azon felül igény szerint meghatározott fejlesztéseket többnyire magánúton kell a szülőknek intéznie.

  • Családi pótlék és emelt családi pótlék

Az igénylést a benyújtó személy munkahelyén (amennyiben az családtámogatási kifizetőhely), a családtámogatási kifizetőhelyen, vagy ennek hiányában a kérelmező lakóhelye (tartózkodási helye) szerinti illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalban kell benyújtani.

A családi pótlék összege gyermekenként 2019-ben egy gyermeket nevelő család esetén 12 200 forint, egy gyermekes egyedüláló szülő esetén 13 700 forint. Két gyermeket nevelő család esetén 13 300 forint, egyedülálló két gyermekes szülőnek 14 800 forint, a három gyermeket nevelő családnak 16 000 forint, egyedülálló szülő esetén 17 000 forint.

napifriss.hu
Hírek 2019Hírek 2020