Üzemanyaghiány: Vasárnapi autótilalom jöhet Magyarországon!

Üzemanyaghiány: Vasárnapi autótilalom jöhet Magyarországon!

Kategorikusan elutasította Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a vasárnapi autómentesség ötletét, amelyet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egy tíz pontból álló terv részeként javasolt a globális olajkereslet csökkentése érdekében.
Az IEA számításai szerint a vasárnapi autótilalom nagyságrendileg havi 380 ezer hordóval csökkentené az olajszükségletet. 1973-ban, az olajválság idején Svájc, Hollandia és Nyugat-Németország egyszer már bevezette az intézkedést, és néhány város az utóbbi időben a közegészségügy érdekében szintén alkalmazza az autókra vonatkozó egynapos tilalmat.

Az IEA jelentése szerint az előnyök közé tartozik a zajszennyezés csökkenése és a közlekedésbiztonság javulása, plusz a belélegzett levegő is tisztábbá válhat így – írja a Guardian.Magyarországon nem lesz:

Azt gondolom, hogy nem ez a cél, hanem az, hogy megvédjük a családokat a magasabb energiaáraktól, és ez eddig sikerült is. Mi az árstopokban és ezek fenntartásában hiszünk, és addig, amíg lehet, fönn is fogjuk tartani őket. Háborús infláció van, ezzel szembe kell nézni, ugyanakkor nem szabad minden esetben ezeket az áremelkedéseket a családokra önteni. Ellenkezőleg, ezekben az alapvető termékkörökben, mint üzemanyag, gáz, villany, élelmiszer és hitelek, védelmet kell biztosítani – hangsúlyozta a miniszter.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Vélemény, hozzászólás?