Site icon Napi-friss.hu

Családi adókedvezmény 2024

Családi adókedvezmény 2024

Családi adókedvezmény 2024 – Törvényjavaslatot nyújtottak be a családi adókedvezmények megemelése érdekében. Mint a benyújtó képviselő emlékeztet: az egy, illetve a három vagy több gyermeket nevelők pénztárcáiba a 2010-ben elfogadott összeg érkezik, azóta viszont jelentős volt az infláció.

2023. október 30-án nyújtotta be Z. Kárpát Dániel, a Jobbik politikusa a „családi kedvezmény megduplázása érdekében a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosítása” című torvényjavaslatát.




A parlament.hu-n elérhető dokumentum szerint a képviselő javaslatában megduplázná a jelenleg járó családi adókedvezmény mértékét. A törvényjavaslat adatlapján, az „Állapot” mezőben a „tárgysorozatba-vételre vár” címszó szerepel, azaz akár az Országgyűlés elé is kerülhet a javaslat, ha a gazdasági bizottság jóváhagyja azt.

Nettó 20 ezerrel nőtt

Z. Kárpát indoklása szerint ugyan a 2016-2019 közötti években végrehajtott szakaszos emelés eredményeként nettó 20 ezer forintra nőtt a kétgyermekes családok eltartottankénti adókedvezménye, ellenben az egy, illetve a három vagy több gyermeket nevelők pénztárcáiba a 2010-ben elfogadott összeg érkezik továbbra is.

Jóhiszemű feltételezésünk alapján az volt a jogalkotó szándéka, hogy az eredeti normaszövegben meghatározott támogatási összeg reálértéken minden évben a családok rendelkezésére álljon. A legfrissebb gazdasági adatok azonban azt mutatják, hogy az egy, illetve a három vagy több gyermeket nevelők családi adókedvezmény értékének 47%-át, a kétgyermekes adókedvezmény 34%-át elvitte az infláció

– áll az indoklásban.


A családi adókedvezmény jelenlegi szabályai szerint

Az emelésére vonatkozó törvényjavaslat az alábbi összegekre változtatná az összegeket:

A családi pótlék emelését már elkaszálták

Mint kiderült, továbbra sem emelkedik a családi pótlék Magyarországon, a Tordai Bence (Párbeszéd) által október elején ez ügyben benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba-vételét ugyanis elutasították.




Amennyiben elfogadták volna a gyermeket nevelő családok terheinek mérsékléséről szóló törvényjavaslatot, akkor a 2008 óta változatlan összegben járó családi pótlék havi összege az alábbiak szerint alakult volna:




Exit mobile version